In impas? Vrei sa reorganizezi bucataria? Afla care sunt piesele de mobilier si accesoriile strict necesare in bucatarie.
Cum trebuie organizata o bucatarie mica de bloc si care sunt principiile de baza in amenajarea ei? Marea problema intervine in momentul configurarii. Dar pentru a o realiza in mod corect, in primul rand trebuie facuta o analiza personala a modului de viata. Esti o persoana care isi petrece foarte mult timp la birou, iar seara ajungi sa treci pe langa bucatarie sau o persoana preocupata de modul in care se hraneste familia?
Pentru persoanele care nu gatesc, dar doresc o bucatarie bine organizata, mereu curata, cel mai bine se potriveste un mobilier cu linii simple, fara polite la vedere, unde sa se stranga praful, cu electrocasnicele incorporate. Frigiderul se poate amplasa langa chiuveta. Pentru cratite si farfurii este suficient sa alegi corpuri suspendate deasupra liniei formate din chiuveta si zona de lucru. Astfel organizate utilitatile, vei reusi sa pastrezi cu usurinta ordinea si curatenia.
Pentru persoanele ce au o familie numeroasa, care respecta mesele principale ale zilei, reconfigurarea bucatariei este mult mai complicata, deoarece are nevoie de foarte multe ustensile pentru gatit si care sa fie mereu la indemana. Daca bucataria este foarte mica, se poate respecta regula din primul caz, dar cu un spatiu de lucru mai extins, sub care sa se afle sertare spatioase dotate cu accesorii pentru asezat tacamurile si cratitele, iar corpurile suspendate sa fie rezervate pentru condimente si pentru depozitarea alimentelor. Scurgatorul pentru farfurii trebuie asezat in corpul de deasupra chiuvetei pentru ca acestea sa nu fie mereu la vedere. Nu trebuie neglijata amplasarea unei mese generoase in mijlocul bucatariei.
Evita amplasarea frigiderului langa plita sau cuptor pentru a nu se supraincalzi si strica.
Intre chiuveta si plita este necesar un spatiu de cel putin 40 cm pentru a nu sari apa in mancare.
Este bine ca terminatiile mobilierului sa fie rotunjite pentru a evita accidentele.